Context

Het overgaan van taak naar taak in het werk kan lastig zijn. En schijnt je hersenen veel energie te kosten. Vaak helpt de omgeving waar je zit je om een switch van thuis naar werk te maken. Nu dat vanwege corona lastiger gaat merk ik dat ik zelf wat andere maatregelen heb getroffen om mijzelf “aan het werk” te houden. In deze post een paar dingetjes die ik nu doe:

Context in software

Ik gebruik mijn computer voor veel verschillende taken: communiceren, schrijven, les geven, programmeren en ook vrije tijdsdingen. Om er voor te zorgen dat deze dingen niet door elkaar gaan lopen, gebruik ik voor de verschillende taken verschillende programma’s. Todo’s voor “thuis” zet ik de reminders app, todo’s voor werk in things (Things). Ik heb verschillende browsers geïnstalleerd, waarbij ik één browser alleen maar gebruik om google docs documenten mee te bewerken (brave), één browser alleen maar als ik naar YouTube videos kijk (FireFox), en één browser voor het casual browsen (Safari). Dit voorkomt meestal ook dat ik het nieuws ga lezen terwijl ik eigenlijk een stukje moet schrijven. Handig hierbij is het programma Choosy, met dit programma kun je instellen welke type link in welk browser wordt geopend.

Voor het schrijven van code heb ik ook verschillende editors geïnstalleerd, die ik allemaal regelmatig gebruik: TypeScript (Microsoft visual studio code ), Swift (Xcode), HTML/css en Ruby (Sublime Text) , en voor kleine programma’s in andere talen. (CodeRunner)

Verschillende RSS reeders: één voor privé dingen (Reeder), één voor het volgen van studenten blogs (NetNewswire).

Context in werkplek

Nu in Corona tijd is het lastig om hetzelfde met je fysieke werkplek te doen. Ik merk dat het voor mij ook goed is om van fysieke werkplek te wisselen. In mijn huis heb ik een goed ingerichte werkplek, maar na een aantal uren lukt het werk niet meer. Om context wisselen eenvoudiger te maken, wissel ik soms fysiek van plaats door even een uurtje in een koffietentje te gaan zitten. Of even te gaan sporten, om mijn hoofd te legen. Deze podcast gaf mij ook een aantal goede tips.