Meten is zweten

Bij het opzetten van bij een website hoort ook de vraag of je gedrag van je bezoeker wilt meten. Vaak wordt bijna standaard Google Analytics geinstalleerd, zodat je weet wie wanneer en hoelang op je website komt. De blogs gemaakt binnen de minor meten ook van alles, tenminste: er worden veel cookie meldingen gedaan dus iemand meet iets. Naast dat dit consequenties heeft voor de privacy van je gebruiker, is er ook een andere vraag: Wil jij dit als maker allemaal wel weten?

Bij een persoonlijke weblog heb ik gemerkt dat ik graag helemaal niets weet: ik weet niet of de pagina bezocht wordt, en al helemaal niet door wie. In het verleden heb ik op een andere website dit soort metingen wel gedaan, en ik merkte dat ik er erg zenugwachtig van werd. Een artikel was heel populair, hoe kan dat? Waarom wordt dat andere artikel waar ik zo mijn best op gedaan niet bezocht, en die stomme random post wel. Meten is zweten. Zweten kan prima zijn, maar op een eenvoudig blogje lijkt het me nergens voor nodig.