Scores

Ik ben ontzettend gevoelig voor nummertjes en scores. In het verleden heb ik mijzelf al eens een blessure gelopen omdat ik mijn snelste tijd op 1 km hardlopen graag wilde verbeteren. Niet dat snelheid de reden was dat ik was gaan hardlopen, maar doordat de app die ik gebruikte er een waardering aan hing.

Makers van websites zijn dol op nummers in hun ontwerpen Berichten hebben een aantal likes/ hartjes/ claps. Een profiel op twitter/ facebook heeft een prominent weergegeven aantal volgers. Dit alles dicteert het gebruik van het medium. Terwijl dit vaak niet de bedoeling van de maker was. “If it looks like a leaderboard, it is a leaderboard” las ik ooit ergens.

Wees als ontwerper terughoudend in wat je gaat kwantificeren, het heeft een grote impact op het gedrag van de gebruikers.